Castellano, churros, 1492 en Uruguay. Misschien heb je nu geen idee wat er precies met deze vier dingen bedoeld wordt. Na het volgen van de X-Module Spaans weet je dat wel. Hieronder licht ik vast een tipje van de sluier op.

Castellano
De naam van het Spaans dat in Spanje wordt gesproken, is castellano. In deze X-Module ga je de beginselen van die taal leren. Na de X-Module kun je gesprekjes voeren in het Spaans over jezelf, het weer, de omgeving, eten en drinken.

Churros
Misschien heb je wel eens een grote rode kar halverwege de Gedempte Gracht in Zaandam zien staan. Daar verkopen ze churros. Het is een zoete lekkernij uit Spanje, maar wanneer en hoe eet je ze eigenlijk? Het antwoord op deze vraag leert je iets over de cultuur van Spanje, maar je moet ze natuurlijk ook proeven.

1492
Misschien was je even vergeten dat Willem van Oranje in 1584 op lafhartige wijze is vermoord door Balthasar Gerards in de Prinsenhof te Delft. Voor Nederland is 1584 dus een belangrijk jaartal. Een heel belangrijk jaar in de Spaanse geschiedenis is 1492 en niet alleen, omdat Columbus Amerika toen herontdekte. Trouwens onze Willem van Oranje, de vader des vaderlands, heeft veel meer met Spanje te maken dan je misschien denkt.

Uruguay
Nederlanders zouden een diepe buiging moeten maken voor de Uruguayanen. Wat ons nog steeds niet is gelukt, hebben zij al twee keer geflikt: wereldkampioen voetbal worden. Toch kunnen veel leerlingen het land niet aanwijzen op een kaart. Helaas kunnen we tijdens de module niet op excursie naar Uruguay, maar je aardrijkskundige kennis wordt wel een beetje bijgespijkerd.

Kortom: in de X-Module Spaans ben je bezig met een afwisselende lessenserie vol taal, cultuur, geschiedenis en aardrijkskunde.    

¡Hasta pronto en las clases de español!

M. Bax