​Volgende keer beter; werken aan zelfvertrouwen

Je zit nu al meer dan een jaar op de middelbare school en je hebt uitgebreid kennisgemaakt met allerlei nieuwe vakken, taken, docenten en medeleerlingen. Vrienden maken, huiswerk doen, overhoringen krijgen, toetsen leren, presentaties geven, vragen stellen, boeken lezen, verslagen schrijven, het hoort allemaal bij je leven als middelbare scholier.

Voor de meeste leerlingen levert dit weinig problemen op. Natuurlijk is schoolwerk niet altijd leuk, verloopt contact met anderen niet altijd even soepel en uiteraard ben je wel eens zenuwachtig voor een toets, maar je doet het 'gewoon'.
Voor sommige leerlingen werkt het echter iets anders. Ze kunnen hun gedachten niet goed bij hun werk houden, omdat voortdurend in hun hoofd rondspookt "Ik kan het niet. Ik leer het nooit. Ik doe vast iets heel doms".  Ze slapen hierdoor niet goed en staan 's ochtends op met een ellendig gevoel. Vaak gebeurt het, dat ze hoofd- of buikpijn hebben, misselijk zijn en niet goed kunnen eten. Ze zijn bang om hun toets te verknallen, terwijl ze er wel enorm lang voor geleerd hebben ("Net wist ik het nog, en nu ben ik het helemaal kwijt"). Ook vinden ze het lastig om iets aan docenten of medeleerlingen te vragen, want "die zullen het vast wel stom vinden, dat ik het nog niet snap".
Kortom, voor sommige leerling levert schoolwerk zoveel stress op, dat ze daardoor minder lekker in hun vel zitten. Ze hebben te weinig zelfvertrouwen. De stressgevoelens die daardoor ontstaan, noemen we faalangst.

 


 
 

​In de X-Module Volgende keer beter; werken aan zelfvertrouwen gaat het erom het zelfvertrouwen te vergroten en de faalangst te verminderen. We onderzoeken een aantal zaken:

  • Wat gebeurt er in je hoofd waardoor deze stress ontstaat?
  • Wat kun je doen om deze stressgedachten om te buigen naar helpende gedachten?
  • Wat kun jij ondernemen om je meer te ontspannen en met meer zelfvertrouwen je schoolwerk te doen?
    Door middel van uitleg en praktische opdrachten (alleen, in tweetallen, in de hele groep) gaan we hiermee aan de slag.
Wanneer je je voor de cursus opgeeft, wordt er een aantal dingen van je verwacht:
  • Dat je gemotiveerd bent om mee te doen.
  • Dat je wekelijks bij de bijeenkomst bent.
  • Dat je je inzet om met elkaar een veilige sfeer in de groep te maken.
  • Dat je de wekelijkse 'huiswerkopdrachten' uitvoert.

Er kunnen maximaal twintig leerlingen aan deze X-Module deelnemen.

De cursus wordt gegeven door dhr. Den Otter en mevr. Bosschieter. Voor meer informatie kun je bij hen terecht. Natuurlijk overleg je hierover ook met je mentor en je ouders.