Het vak Bewegen, Sport & Maatschappij (BSM) is een keuzevak in het vrije deel van de bovenbouw. Het is echter niet zomaar een keuzevak, want BSM is niet te vergelijken met LO: het is een heel ander vak. Hieronder vind je daarom meer informatie over dit sportieve keuzevak.

Bewegen, Sport & Maatschappij

BSM is een vak vol praktijk én theorie. Je gaat veel leren van en over bewegen. Je beweegt zelf, als sporter, maar je leert ook omgaan met de rollen van scheidsrechter, organisator en coach. Je leert bovendien projectmatig werken vanuit een SMART doelstelling.

Voor het onderdeel "organiseren" zijn we een unieke samenwerking aangegaan met de Cruyff Foundation. Als enige school in Nederland organiseren de BSM-leerlingen van het Pascal College een tweetal sporttoernooien volgens het Cruyff Foundation Community Program. Hiervoor gaan de leerlingen naar de twee Cruyff Courts in Zaandam om voor de jongeren uit de wijk en de omliggende scholen een sporttoernooi te organiseren. Ze worden hierbij ondersteund door de Cruyff Foundation en hun eigen BSM-docenten.

Wat doe je verder bij BSM? Enkele voorbeelden van lesgebonden activiteiten zijn: freerunning, discuswerpen, hardlopen, judo, honkbal, beachvolleybal en turnen. Daarnaast krijg je ook les in EHBO en de kunst van het les- en training geven. Ook zijn er voor het vak BSM opdrachten die je als "huiswerk" doet, bijvoorbeeld het bezoeken van een topsportwedstrijd of -evenement en het beoefenen van een sport die je nog niet eerder hebt gedaan. Om je hierbij te helpen, organiseert de sectie BSM samen met de Leerlingenvereniging enkele sportreizen. Zo gaan we het dit jaar schaatsen, skiën in Bottrop (indoor, in Duitsland) en watersporten op de Olympische wildwaterbaan bij Dutch Waterdreams.

bsm1

BSM is een uitdagend vak voor iedereen met een brede interesse in sport. Naast uitdagend, is het vak ook nuttig en kan het goed van pas komen bij de onderstaande studie- en/of beroepskeuzes:

• Academie voor Lichamelijke Opvoeding en andere lerarenopleidingen
  • Bewegingswetenschappen
  • Sociale wetenschappen
  • Fysiotherapie
  • Sportmanagement
  • Zorg
  • Geüniformeerde beroepen; landmacht, luchtmacht, marine, politie, brandweer, marechaussee, etc.
  • Werken als (jeugd)trainer bij een sportvereniging

Heb je vragen over het vak BSM, of wil je weten of dit vak echt iets voor jou is? Neem dan contact op met je docent lichamelijke opvoeding.