Wat heeft havo op het Pascal College jou te bieden?

Op het Pascal College kies je op de havo voor:

• Havo/vwo brugklas
  • 1 havo internationaal

Havo/vwo brugklas

Van leerlingen die geslaagd zijn, horen we vaak dat de goede sfeer op school voor hen essentieel was om goed te presteren. Een goede sfeer is dus iets om bewust aan te werken. Dat doen we dan ook!

Er wordt tijd uitgetrokken voor excursies en werkweken en het bezoeken van concerten, musea en toneelvoorstellingen. In klas 2 havo ga je naar Texel waar je met je klas allerlei sportieve en culturele activiteiten doet.

havo ob5

Tijdens de X-Module-uren stel je een eigen programma samen. Je kunt dan bijvoorbeeld kiezen voor free running, crèmes maken, schilderen, topvoetbal, racket sport, bootcamp, animatiefilm maken, rocket science, koken en floorball.

Je volgt extra uren Engels, omdat veel studies in het Engels zijn en je later misschien stage loopt in het buitenland. Het is dus een groot voordeel als je extra goed wordt in Engels! Het doel is om een officieel diploma, het ‘Cambridge Certificate’, te halen. Ook zijn extra taaldiploma’s voor Frans en Duits mogelijk.

havo ob1

Havo internationaal

Internationaal op het Pascal College betekent dat je tijdens je havo-opleiding extra aandacht hebt voor internationale onderwerpen. Er zijn excursies en studiereizen en je hebt uren ‘internationaal’. Veel van de Engelse lessen zijn helemaal in het Engels. Bij vakken als biologie zijn er extra opdrachten over bijvoorbeeld fossielenvindplaatsen. Voorbeelden van een studiereis zijn de excursie naar het Zuiderzeemuseum en de studiereis naar Londen, waar je een biologieonderzoek afmaakt in het Natural History Museum.

Je volgt havo internationaal omdat je daardoor naast het reguliere programma een plusdocument opbouwt met officiële ELOS-certificaten. Je kan ook havo internationaal volgen omdat je beter wilt zijn voorbereid op je latere studie en werk of omdat je gewoon heel nieuwsgierig bent naar de wereld om je heen.

Het Pascal College is een van de weinige ELOS-scholen in Nederland. ELOS betekent “Europese leeromgeving in scholen”. Zo’n school biedt veel extra’s: mooie buitenlandervaringen, extra diploma’s, goed leren onderzoeken, organiseren en communiceren, vaak op een internationaal niveau. Wat je bereikt hebt, staat in het ELOS-diploma (en andere diploma’s) dat je aan het einde van je schoolcarrière mee krijgt.

Als je start met internationaal in klas 1 havo/vwo-brugklas dan kun je, als je genoeg punten hebt gehaald, instromen in klas 2 vwo-internationaal. Uiteraard kun je ook doorgaan met de internationale stroom op de havo.

Wil je meer weten over de onderbouw? Kijk dan in de leerlinggids!

leerlinggids

Wil je meer weten over internationaal? Kijk dan in de Pascal College internationaal gids!

internationaal

De snelste teamsport ter wereld is X-Module op het Pascal College

De beste Floorballspelers schieten de bal met 150km per uur over het veld. Waarmee? Met een Floorball-stick! Floorball is een sport in opkomst en de leerlingen van het Pascal College proberen bij de x-module Floorball ook deze snelheid te bereiken.

havo ob4

Op het Pascal College kunnen leerlingen in klas 1 en 2 een aantal keuzevakken kiezen: de zogenaamde X-Modules. Docenten geven die modules in blokken van ruim acht weken. De lessen Floorball vinden plaats in klas 1.

De sport Floorball komt oorspronkelijk uit Zweden. Floorball lijkt op ijshockey, maar wordt in een zaal gespeeld, op schoenen en met een ronde bal. Het spel gaat supersnel. In de X-Module Floorball maken leerlingen kennis met de sport en ontwikkelen ze vaardigheden in het spelen ervan.  Docent Benne van Benthem (28): ‘Dit doen we door vooral veel partijvormen te spelen, zowel op school als in een grote sporthal. Daar werken we met name aan balbehandeling en positiespel’.

Tijdens een Floorballtoernooi in sporthal De Vang konden de leerlingen laten zien wat ze hadden geleerd. Van Benthem: ‘Floorball kan met een lage vaardigheid al leuk gespeeld worden, maar je kunt je vaardigheid ook relatief snel ontwikkelen om er vervolgens in uit te kunnen blinken.’ In De Vang zorgden de duels waarbij het aankomt op techniek, snelheid en spelinzicht voor zichtbaar plezier en veel enthousiasme bij de leerlingen.

X-Module Rocket Science

Het aftellen is begonnen. Over enkele weken schieten leerlingen van het Pascal College hun raketten weer de lucht in. De lessen Rocket Science brengen wellicht een nieuwe André Kuipers voort. Of een Andrea, natuurlijk.

De leerlingen maken die raketten van frisdrankflessen. Ze houden rekening met de natuurkundige wetten om die raket zo hoog mogelijk te laten komen. Met een perfecte stroomlijn en stijve vinnen bereiken sommige raketten een hoogte van meer dan honderd meter. De voortstuwing werkt met water en luchtdruk. Een speciale fietspomp en flink wat zweet zijn genoeg voor spectaculaire vluchten.

Bij docent Rob Kroes (34) was het idee voor deze lessenserie snel geboren. Van jongs  af aan maakt hij al vliegers, zeilboten en raketten. Kroes: “Op de meeste scholen krijgen leerlingen veel droge theorie te verwerken, vooral op het havo en vwo. Rocket Science stimuleert leerlingen om actief met techniek bezig te zijn.”

Kroes merkt dat de leerlingen knutselgewijs nieuwsgierig raken naar de natuurkundige theorieën achter de raket. “Dat is hét moment om die theorie uit te leggen. Leerlingen leren wel vier keer zo snel op deze manier”, aldus Kroes.