03-06-2016

Op 26 en 27 mei bezochten 30 leerlingen van de internationale school Brussel (EEB3) klas 1-internationaal. De achtergrond van de buitenlandse gasten was zeer divers: ze hebben hun wortels liggen in o.a. België, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Tsjechië, Oostenrijk, Spanje, Verenigde Staten en Marokko.

Een deel van het programma vond plaats op school, een ander deel op het sportveld, het strand van Wijk aan Zee en de Zaanse Schans.

 

De Zaanse Schans

De Zaanse schans is een unieke plaats in Zaandam. Er zijn veel typisch Zaanse huisjes en molens. De Zaanse schans ligt aan de Zaan. Kortom, een hele mooie plek!

1A, 1B en 1C van het Pascal College gingen samen met leerlingen van de Europese school in Brussel naar de Zaanse Schans.
Wij hebben een Thaise en een Chinese meneer geïnterviewd.
Ze zeiden dat het een hele mooie authentieke plek is. Ze waren dol op de molens, de fietsen en de kaas.

Wij zijn met een groep van zes kinderen over de Zaanse Schans gelopen. We zijn naar verschillende molens geweest, waaronder de specerijenmolen en de klompenmolen. Ook hebben we winkels bezocht, zoals de snoepwinkel en de kaaswinkel.

Aan het eind vroegen we aan de Brusselse leerling Léa wat ze ervan vond. Ze vond de huizen mooi en heel kleurrijk. Ze vond de stroopwafels heel lekker. Het viel haar heel erg op dat er zoveel fietsen waren. We hebben ook Oudhollandse spelletjes gedaan, zoals stelten lopen. Het viel ons op dat Léa dat heel goed kon.

160603 brussel01

 

Article Zaanse Schans

We went to the Zaanse Schans on the 26th of May. We interviewed three people en we recorded it.

Interviews:

Person 1:
Person 1 came from Thailand. She said that we really need to see the Wat Phra Kaew temple in Bangkok. She didn’t know anything about the Zaanse Schans. She said the best food in her country is Tom Yum Goong. What she likes the most in Dutch food is hamburgers and sandwiches.

160603 brussel02

Picture with the person from Thailand.

Person 2:
Person 2 was a couple and they were from Turkey. They knew already that there were mills. They said that we really need to see Istanbul if we come in their country. What they like the most of Dutch food is cheeseburger.

160603 brussel03

Picture with the people from Turkey.

Person 3:
Cette personne vient de Thaiwan. Elle ne connait pas vraiment gand de Zaans Schans. Elle est deja allé en Holland à Amsterdam. Elle dit que la meilleure nourriture dans son pays sont les nouilles. Ce qu´elle préfère le plus a manger en Holland cacao.

160603 brussel04

Selfie avec la personne de Thaiwan.

Informatie:
De Zaanse Schans is vol houten molens, schuren, woningen en musea. Opgetrokken in unieke Zaanse houtbouw-architectuur en stuk voor stuk hierheen verplaatst vanaf 1961.
De Zaanse Schans is een buurt in Zaandam die gelegen is in de gemeente Zaanstad op slechts 15 minuten rijden vanaf Amsterdam. Het ligt aan de rivier de Zaan. Formeel is het geen museum want de woonhuizen zijn ook echt verhuurd aan bewoners, zodat niet alleen toeristen naar het terrein komen. De naam is ontleend aan de schans die Diederik Sonoy, een gouverneur in dienst van Willem van Oranje, in 1574 liet bouwen om zo de Spaanse troepen tegen te houden.
Yasmine Touali, Robert Meto´o Ndongo and Celine Schikhof.