In klas 1 en 2 volgen onze leerlingen van het gymnasium Masterclasses. Onlangs hebben de leerlingen kennis gemaakt met het Teylers museum in Haarlem, het oudste en eerste museum van Nederland. Het museum beschikt over een prachtige collectie op het gebied van schilderkunst en van natuurwetenschappelijke instrumenten.  

Wat vonden de leerlingen eigenlijk zelf van de Masterclasses?

Femke Wijnja: Het leukst is om met je klas weg te gaan en leuke dingen te leren. Ik vond het Teylersmuseum interessant. Wist u dat ze daar boeken hebben met nagetekende dieren en dat ze voordat ze gingen natekenen die dieren eerst uit de lucht schoten? Ik vind dat zielig en ik moet er tegelijkertijd om lachen. Vreemd hoor, zo een dierenboek.

Aamna Al-Jazairy: Het bezoek aan het Muziektheater aan het IJ was prachtig. We gingen opnames maken met een loop station. Dan kun je mixen met je eigen stem en je kunt zo van je eigen stem een koor maken of een duet.

Atinç Oksal: In het Teylersmuseum stonden we in een kring en hielden we elkaar vast. We kregen een experiment met statische elektriciteit. We kregen schokken (schokjes) van de meneer die met twee stokken stond. Velen vonden doodeng, maar er gebeurde niets ernstigs hoor.

Max de Bruin: In het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden werden we met een iPad op pad gestuurd. We deden een speurtocht en moesten vervolgens werken aan een presentatie over de Griekse en Romeinse goden en cultuur. Ik was opgelucht dat het museum alleen over de Grieken en de Romeinen ging want alle andere oudheden er bij leek me veel te veel. De Grieken en Romeinen vond ik wel genoeg.

In klas 1 en 2 volgen onze leerlingen de X-modules. De leerlingen kiezen dan zelf het hun programma uit onderwerpen als het maken van denkpuzzels, het ontwerpen van websites, het maken van een animatiefilm, topvoetbal, jeugdliteratuur, racketsport, muziek of beeldhouwen.

De leerlingen van 2 gymnasium volgen de X-modules niet omdat ze door de vakken Grieks en Latijn erg veel lessen hebben. De lesweken moeten niet worden overbelast. Voor 2 gymnasium leerlingen zijn de Masterclasses. Dit jaar bracht het de leerlingen naar de Stadsschouwburg, het Muziektheater aan het IJ, het Museum voor Oudheden te Leiden en hebben ze hier op school onder leiding van een hoogleraar kennis gemaakt met klassieke Griekse handschriften.

160421 nb3 teylersmuseum

160421 nb3 teylersmuseum 2

 160422 nb3 teylersmuseum 3

Fotografie: Henni van Dijk