Gabe Wijnja (6vwo): Saai is het niet, want ik wil accountant gaan worden. Daarvoor heb je natuurlijk verstand van boekhouden nodig. Ik heb me al ingeschreven bij Universiteit Nijenrode en ben nu druk bezig om een bedrijf te vinden dat mij als student een plek wil geven. Ik wil hier verder niets over zeggen, maar de kans dat dit gaat lukken schat ik op 95%.

Steven Kok (6vwo): Het is gewoon handig om het praktijkexamen boekhouden op zak te hebben. Als ik voor een economische studie kies, dan krijg ik in het eerste jaar een vrijstelling. Dat scheelt natuurlijk. Ik weet nu nog niet zeker of ik een economische studie ga doen, maar voor mijn eigen boekhouding is dit extra vak ook al handig. En de lessen zijn heel gezellig. Er heerste een gemeenschappelijke sfeer waardoor ik het niet als ballast beleef.

Stephanie Meulenbroek (5havo): De lessen boekhouden zijn op het einde van de dag. Ja, dat is natuurlijk een nadeel, maar ik wil hierna iets met cijfers gaan doen. Dat komt ook door mijn achtergrond. Mijn oma heeft een bedrijf in vastgoed. Mijn vader regelt hier heel veel voor en mijn tante doet de boekhouding van dit bedrijf. Ik ben met een eigen bedrijf opgegroeid en ik vind het leuk om hier straks mijn eigen plek in te vinden.

Gabe: Boekhouden is voor mij eigenlijk een nieuwe vorm van logisch denken. Je hebt allemaal gegevens, zoals rekeningen van bedrijven. Stapels papier, maar tegenwoordig gaat het vooral om digitale gegevens. Al die zaken moet je bij boekhouden uiteindelijk in cijfers vertalen die iets over een bedrijf vertellen. Je moet dus de gegevens bij elkaar vegen die bij elkaar horen en dat vraagt een nieuwe manier van kijken. Bij de lessen boekhouden beginnen we eerst met iets kleins en daarna komen er veel meer gegevens bij. Zo bouwt het vak zich als vanzelf op.

Steven: Ik vind het goed dat de school dit soort extra’s aanbiedt. Een school moet veel kansen bieden en leerlingen de gelegenheid geven zich op allerlei gebieden te ontwikkelen. Dat doet het Pascal College heel goed. Gabe: Ja, maar het is wel jammer dat de uren boekhouden niet zijn opgenomen in het gewone rooster. Is dit niet mogelijk? Aan de andere kant, onze docent meneer Westendorp neemt vaak koekjes mee omdat de lessen laat zijn. En de conciërges zorgen voor koffie en thee. Steven: Ik zei toch al dat er een mooie gemeenschappelijke sfeer hangt!

En straks examen?

Alle drie: Ja, dat is in maart. Dat kost wel extra geld. Maar dat is het zeker waard. En we hoeven het zelf niet te betalen. Dat doen onze ouders. :-)

170126 nb6 boekhouden